top of page

MAKADAMIAOLJA
Macadamia Ternifolia Seed Oil

makadamianotter.jpg

Makadamia är ett släkte i familjen proteaväxter, Proteaceae, och kommer ursprungligen från Australien.

Nötterna från trädet har ätits i tusentals år av de australiensiska aboriginerna som kallade dem för gyndl eller jindilli

Det var dock inte förrän 1858 som trädet fick sitt vetenskapliga namn Macadamia Integrifolia av den brittiske botanikern Ferdinand von Mueller och chefen för Botaniska trädgårdarna i Brisbane, Walter Hill.

Det berättas att Walter Hill bad en ung medarbetare knäcka några makadamianötter för groddning. Pojken gjorde som han blev ombedd men åt även några och hävdade att de var utsökta. Hill hade dock fått för sig att nötterna var giftiga, så han vågade först provsmaka när pojken efter några dagar bevisligen inte blivit sjuk. Hill blev eld och lågor och sa sig ha upptäckt en nöt som överträffade alla andra. Han odlade den första Macadamia Intergrifolia i Brisbane Botanical Gardens, också detta år 1858. Den lever fortfarande och bär frukt än idag.

 

Makadamiaträd finns numera  i många länder runt om i världen och nötterna produceras kommersiellt i Kenya, Sydafrika, Malawi, Kalifornien, Brasilien, Costa Rica, Bolivia, Colombia, Nya Zeeland och Israel.

På vilket sätt är då makadamiaolja bra för huden? 

Tack vare sitt höga innehåll av den sällsynta fettsyran palmitolsyra (omega 7) har makadamiaolja mjukgörande och regenererande egenskaper som främjar hudens elasticitet. Som unga finns det ett naturligt överflöd av omega 7 i vår hud, men eftersom denna fettsyra minskar med åldern är makadamiaolja särskilt fördelaktig för mogen hud. 

Fytosterolerna β-sitosterol, campesterol och stigmasterol i makadamiaolja hjälper till att minska klåda och inflammation, vilket i sin tur minskar utslag.

Den makadamiaolja som vi köper in och använder i våra produkter är kallpressad, ekologiskt certifierad samt Fair Trade.

Finns i: Botanical Face Elixir

bottom of page