top of page

ARGANOLJA
Argania Spinosa Kernel Oil

argan-869756_1920.jpg

Arganträd är en art i familjen sapotillväxter, Sapotaceae, och växer endast på en smal remsa halvöken mellan Marockos Atlantkust och Atlasbergen.

För flera hundra år sedan upptäckte folket i Marocko arganoljan. Oljan utvinns ur arganträdets fruktkärnor och har fått smeknamnet "flytande guld" vilket är lätt att förstå med tanke på dess skönhets- och hälsofrämjande egenskaper som också backas upp av forskning, till exempel denna studie från 2014.

Trots en växande global efterfrågan på det "flytande guldet" växer arganträd alltså endast i Marocko där de utgör ryggraden i ett komplext och ömtåligt ekosystem som marockaner lär sig att nyttja och skörda med respekt. Träden är krävande och processen att utvinna oljan är komplicerad och kräver intensivt manuellt arbete. Traditionellt är det de marockanska kvinnorna som har producerat arganolja för familjens bruk (den går även att äta) och den ökade efterfrågan utanför det lokala samhället har lett till att kvinnokooperativ som producerar och säljer arganprodukter har bildats. Detta är en av få möjligheter som kvinnor i Marocko har att tjäna pengar utanför hemmet. Så förutom att vara en  riktig superolja för hyn ger den även de kvinnliga arganproducenterna en hållbar inkomst, vilket i sin tur leder till den typ av social förändring som förbättrar livskvaliteten och vidgar möjligheterna för nuvarande och framtida generationer.

På vilket sätt är då arganolja bra för huden? 

Arganoljan är rik på antioxidanter som skyddar huden. Den har ett skyhögt innehåll av E-vitamin som är en kraftig antioxidant vars främsta styrka ligger i att minska de skadliga effekterna från fria radikaler. Andra ämnen som finns i arganolja, såsom CoQ10, melatonin och fytosteroler spelar också en viktig roll för dess antioxidanta kapacitet.

Utöver antioxidanter är arganoljan även en fantastisk källa till hela spektrat av mättade, enkel- och fleromättade fettsyror som bidrar till att stärka överhuden.

Arganoljans unika bioaktiva ämnen, som t ex fytosterolerna schottenol och spinasterol, kan förbättra torr hud genom att minska transepidermal vattenförlust (TEWL) och därmed reparera en skadad hudbarriär.

Den arganolja som vi köper in och använder i våra produkter är kallpressad, ekologiskt certifierad samt rättvist handlad och stödjer viktiga projekt för lokalbefolkningen.

Finns i: Botanical Face Elixir

bottom of page