top of page

GRANATÄPPLEOLJA
Punica Granatum Seed Oil

pomegranate1.jpg

Granatäpple tillhör familjen fackelblomsväxter, Lythraceae, och har sitt ursprung i regionen som sträcker sig från Iran till norra Indien. Sedan antiken har denna frukt odlats i hela Medelhavsområdet. 

”Ät ett granatäpple och besök ett badhus; din ungdom kommer skyndsamt att återvända. ” Så lyder ett gammalt egyptiskt ordspråk och kanske ligger något i detta, för granatäpplen innehåller mer antioxidanter än de flesta andra frukter eller grönsaker.

Granatäpplet förekommer flitigt i olika kulturer. I det gamla Egypten värderades det högt, något man blir varse då det i vissa egyptiska gravar finns avbildat i målningar; för egyptierna symboliserade granatäpplet livet efter döden.

 

I vissa kulturer är denna vackra frukt en symbol för fertilitet medan den i andra symboliserar välstånd. Granatäpplet har också använts i bröllopsritualer i flera kulturer och anses av vissa vara den förbjudna frukten som det hänvisas till i Bibeln.

Fruktens saftiga frön, som påminner om små ädelstenar, innehåller ca 20% olja. Denna erhålls genom kallpressning eller CO2-extraktion.

På vilket sätt är då granatäppleolja bra för huden? 

Det är dokumenterat att granatäppleolja minskar UV-strålars skador samt har viss UV-absorberande effekt på huden tack vare växtämnena antocyaniner och ellaginsyra (se denna studie från 2016).

Granatäppleolja tränger djupt in i huden där den lugnar och minskar inflammation samtidigt som den skyddar huden mot solskador. Det höga innehållet antioxidanter hjälper till att förhindra skador som kan orsakas av fria radikaler och hjälper således mot förtida åldrande av huden. Näringen i granatäppleolja påskyndar sårläkning och återställer hudens hälsa.

Av granatäppleoljans fettsyror är cirka 85% den sällsynta omega 5 fettsyran, även kallad punicinsyra, som antas vara en av de mest kraftfulla antioxidanterna kända i modern vetenskap. Granatäpple tros också vara den enda kända växtbaserade källan till omega 5. För huden innebär detta en kraftfullt regenererande verkan med ungdomligare hud som resultat.

Den granatäppleolja som vi köper in och använder i våra produkter är kallpressad, ekologiskt certifierad och av högsta kvalitet.

Finns i: Botanical Face Elixir

bottom of page