top of page

GURKMEJAEXTRAKT
Curcuma Longa Root Extract

gurkmeja.jpg

Gurkmeja  är en art i familjen ingefärsväxter, Zingiberaceae. Växten är flerårig, kan bli upp till en meter hög och har underjordiska rotstammar, så kallade ritsomer, som har en aromatisk doft. Den aktiva beståndsdelen i dessa ritsomer är bland annat kurkumin som är ger gurkmejan dess gula färg. Kurkumin har visat sig ha en rad fördelaktiga hälsoegenskaper såsom antioxidant, antiinflammatorisk, antibakteriell, svampdödande, antidiabetes, ger kardiovaskulärt skydd, immunstimulerande med mera. Listan kan göras lång.

Användningen av gurkmeja går nästan 4000 år tillbaka i tiden, närmare bestämt till den vediska kulturen i Indien där den användes som en kulinarisk krydda, hade viss religiös betydelse och är en stor del av Ayurveda. Gurkmeja nådde troligen Kina år 700 e. Kr., Östafrika år 800 e. Kr., Västafrika år 1200 e. Kr. och Jamaica på 1700-talet.

Gurkmejaextrakt erhålls genom CO2-extraktion av roten. Denna metod innebär att man använder koldioxid i flytande form som lösningsmedel för att erhålla växtens fettlösliga beståndsdelar. Det här är en miljövänlig teknik helt utan utsläpp och föroreningar; genom en kombination av låg temperatur och högt tryck omvandlas koldioxid till vätska och blir ett säkert och effektivt lösningsmedel. Det möjliggör insamlandet av växtens alla aktiva och unika beståndsdelar, helt utan utan risk att brytas ned av värme, ljus och syre. När extraktionen är klar får koldioxiden återgå till sin naturliga gasform. CO2-extrakt innehåller de flesta av växtens ursprungliga beståndsdelar, inklusive vaxer, feta oljor och färgpigment. Det är därför som ett CO2-extrakts färg, doft och konsistens är mer intensiva än kallpressade oljors.

På vilket sätt är då gurkmejaextrakt bra för huden? 

Kurkumin må vara det ämne som står i fokus när det gäller hälsokost, men i hudvård är det främst de bioaktiva ämnena som kallas turmeroner som har en aktivt hudvårdande effekt. Du kan läsa mer ingående om turmeroners fördelar för huden här.

Gukmejaextrakt kan hjälpa till att skydda huden mot miljöföroreningar och UV-strålning tack vare sina antioxidanta egenskaper. Extraktet bidrar också till att stärka huden samtidigt som det jämnar ut hudtonen och ger den lyster.

Det gurkmejaextrakt som vi köper in och använder i våra produkter är CO2-extraherat, ekologiskt certifierat och av högsta kvalitet.

Finns i: Botanical Face Elixir

bottom of page