top of page

HAVREOLJA
Avena Sativa Kernel Oil

oats-3783831_1920.jpg

Havre är ett kraftigt och oftast högväxt gräs i familjen gräs, Poaceae.

Trots att detta sädesslag idag hyllas av näringsexperter och fitness gurus världen över har det ett blygsamt ursprung som ogräs. Grekerna ansåg det dessutom odugligt som föda. Havre var det sista av de stora spannmålskornen som kom att domesticeras.

Havre som ingrediens i hudvård går dock långt tillbaka i tiden. Så tidigt som 2000 f. Kr. använde  de gamla egyptierna havre för att lindra hudirritation, eksem och andra inflammatoriska tillstånd. Faktum är att havre blev så känd för sina lugnande egenskaper inom hudvård att många av historiens mest berömda författare entusiastiskt skrev därom. I sin Medicamina Faciei Femineae (Kosmetika för kvinnans ansikte) rekommenderade Ovid användning av havregryn som hudvård och Dioscorides skrev mycket om havre som ett hudläkande medel i sitt verk De Materia Medica

På vilket sätt är då havreolja bra för huden? 

Havreolja är kanske mest känd för sina antiinflammatoriska egenskaper som kan lugna klåda samt bidra till att minska hudrodnad.

 

Med sitt rika innehåll av omega 6 fettsyran linolsyra samt antioxidanter och naturliga fosfolipider hjälper havreoljan till med att reglera och främja en sund hudbarriär. Detta gör att huden bättre håller på fukt, vilket hindrar den från att torka ut och därmed åldras i förtid.

Ceramider är viktiga komponenter för en stark och sund hudbarriär. De kallas ofta för vår huds byggstenar och man har sett att just havreolja kan att öka ceramidnivåerna i huden, t ex denna i studie från 2015.

Den havreolja som vi köper in och använder i våra produkter är kallextraherad, ekologiskt certifierad och av högsta kvalitet. Oljan innehåller inte proteiner eller gluten.

Finns i: Botanical Face Elixir

bottom of page