top of page

HAVTORNSEXTRAKT
Hippophae Rhamnoides Fruit Extract

sea-buckthorn-3701966_1920.jpg

Havtorn är en art i familjen havtornsväxter, Elaeagnaceae, och växer som en buske i stora delar av Eurasien, främst nära havsstränder eller i torra områden.

Det finns uppgifter om havtorn redan i antikens Grekland där växten bland annat nämns i de gamla grekiska vetenskapsmännen Theophrastus och Dioscorides skrifter.

 

Enligt en gammal grekisk legend släpptes hästar som sårats i strid ut i naturen för att dö en naturlig död. De av hästarna som släppts ut i havtornsområden sägs ha återvänt till sina djurhållare med en vacker och glänsande päls och i toppform tack vare att de ätit av havtornsbuskarna. Detta har gett upphov till växtens vetenskapliga namn Hippophae som kan översättas till "skinande häst". Ordet härstammar från de grekiska orden hippo som betyder "häst" och phaos som betyder "att lysa".

Havtornsolja erhålls genom att kärnorna kallpressas, men det går även att erhålla ett extrakt genom CO2-extraktion av bären. Denna metod innebär att man använder koldioxid i flytande form som lösningsmedel för att erhålla växtens fettlösliga beståndsdelar. Det här är en miljövänlig teknik helt utan utsläpp och föroreningar; genom en kombination av låg temperatur och högt tryck omvandlas koldioxid till vätska och blir ett säkert och effektivt lösningsmedel. Det möjliggör insamlandet av växtens alla fettlösliga aktiva och unika beståndsdelar, helt utan utan risk att brytas ned av värme, ljus och syre. När extraktionen är klar får koldioxiden återgå till sin naturliga gasform. CO2-extrakt innehåller de flesta av växtens ursprungliga fettlösliga beståndsdelar såsom vax, feta oljor och färgpigment. Det är därför som ett CO2-extrakts färg, doft och konsistens är mer intensiva än kallpressade oljors.

På vilket sätt är då havtornsextrakt bra för huden? 

Havtornsextraktets djupt orangeröda färg skvallrar om ett högt innehåll av beta-karoten (pro-vitamin A) som i synergi med vitamin E, omega 7 och en hög andel fytosteroler såsom β-sitosterol och avenasterol gör underverk för huden. Extraktet är regenererande och antioxidant med antiinflammatorisk verkan och mjukgörande effekt.

Ett superextrakt från ett superbär helt enkelt!

Det havtornsextrakt som vi köper in och använder i våra produkter är CO2-extraherat, ekologiskt certifierat och av högsta kvalitet.

Finns i: Botanical Face Elixir

bottom of page