top of page

KAMOMILL
Chamomilla Recutita

chamomile.jpg

Kamomill tillhör familjen korgblommiga växter, Asteraceae. Dess vardagliga namn, kamomill, kommer från en ihopsättning av de grekiska orden kamomos som betyder "mark" (med hänvisning till örtens lågväxande egenskaper) och melon som betyder "äpple" (med hänvisning till blommornas äppelliknande doft).

 

De två primära typerna av kamomill är tysk kamomill (Matricaria recutita/Chamomilla recutita) och romersk kamomill (Anthemis nobilis). Vi använder oss av förstnämnda.

 

Kamomill finns omtalad i medicinska skrifter från de gamla egyptierna, grekerna och romarna; Hippokrates, Dioscorides och Galens skrifter innehåller beskrivningar av kamomillväxten. Grekerna och egyptierna använde krossade kamomillblommor för att behandla hudåkommor orsakade av olika väderförhållanden. Traditionellt har den använts för sina lugnande, antiinflammatoriska och sårläkande egenskaper. 

Över 120 olika komponenter har identifierats i kamomillblomman, varav en av de primära bioaktiva komponenterna är α-bisabolol, ett ämne som är känt för sina lugnande egenskaper i hudvård.

På vilket sätt är då kamomill bra för huden? 

Inom herbalismen anses kamomill traditionellt vara en kylande ört. Den är otroligt lugnande för röd och irriterad hud tack vare sina bioaktiva ämnen som bland annat α-bisabolol. De antiinflammatoriska egenskaperna kan behandla eksem och till och med påskynda läkning av mindre hudskador.

De kamomillblommor som vi köper in och gör extrakt av är ekologiskt cerifierade.

Finns i: Botanical Face Elixir

bottom of page