top of page

LAVENDEL
Lavandula Angustifolia

lavender-3479492_1920.jpg

Lavendel, som är välkänd i trädgårdsvärlden tillika inom aromaterapin, är en art i familjen kransblommiga växter, Lamiaceae, och förekommer naturligt från södra Frankrike till nordvästra och södra Italien. Man skulle kunna introducera denna vackert lila och aromatiskt doftande blomman som medicinalväxternas drottning, för det finns knappast någon annan medicinalväxt som använts så flitigt som just lavendel och med en uppsjö av vetenskapliga studier som kompletterar dess tusenåriga användning inom det medicinska området.

År 1910 blev lavendel känd för sin hudläkande förmåga när den franske kemisten René-Maurice Gattefossé brände handen i sitt laboratorium. Det sägs att han i ren panik stoppade ned sin brännskadade hand i första bästa vätskefyllda kärl - som råkade innehålla lavendelolja. Han blev så imponerad av den snabba läkningsprocessen att han publicerade en bok, "Aromathérapie: Les Huiles Essentielles, Hormones Végétales," och myntade ordet aromaterapi. 

 

Namnet Lavendel kommer från det latinska ordet lavare som betyder "att tvätta"; romarna använde lavendel i sina badritualer för dess avslappnande effekt och antiseptiska egenskaper.

På vilket sätt är då lavendel bra för huden? 

Vetenskapliga studier visar att lavendel tack vare sina bioaktiva ämnen är antiinflammatorisk, antibakteriell, antisvamp, antioxidant samt har förmågan att lindra smärta. Den kan också hjälpa till att reparera skadad hudvävnad och läka sår vilket gör den bra för utslag, insektsbett, brännskador, akne, skrapsår, eksem och ärr.

De lavendelblommor som vi köper in och gör extrakt av är ekologiskt certifierade.

Finns i: Botanical Face Elixir

bottom of page