top of page

RÖLLIKA
Achillea Millefolium

yarrow-plant-3681169_1920.jpg

Röllika är en art i familjen korgblommiga växter, Asteraceae, och härstammar mest troligt från Asien varifrån den sedan spred sig.

I tusentals år har man i många kulturer runt om i världen använt röllika som en primär medicinalväxt. Forskning tyder på att neandertalare redan för cirka 60 000 år sedan också använde växter på ett medicinskt och andligt sätt; i Iran hittades en grav där en neandertalare begravts med åtta medicinalväxter, varav en av dem var just röllika.

 

I antiken var röllika känd som Herba militaris - "militärens ört" - tack vare dess förmåga att stoppa blödning på slagfältet. Ett annat hedersbetyg till röllikans fantastiska egenskaper som medicinalväxt är ett gammalt asiatiskt ordspråk som lyder: “Varhelst röllika växer behöver man inte frukta vilda djur eller giftiga växter".

Röllikas vetenskapliga namn Achillea Millefolium kan härledas till myten om Achilles i den grekiska mytologin. I denna myt fanns en ört med ett rykte om sig att vara så läkande att hjälten Achilles använde den för att behandla sina mannars sår. Idag är historiker och botaniker överens om att denna ört som beskrivs i Homeros Iliaden var just röllika. Ordet millefolium kommer från latin och betyder "tusen blad".

På vilket sätt är då röllika bra för huden? 

Med tanke på röllikans introduktion här ovan är det nog självklart för de flesta att det är en mycket regenererande ört. Detta botaniska extrakt har antiinflammatoriska egenskaper som bevisats vetenskapligt, till exempel i denna studie från 2017. Röllika har vidare förmågan att minska rodnad, lugna irritation och minska ärr samtidigt som den är närande.

Den röllika som vi köper in och gör extrakt av är ekologiskt certifierad.

Finns i: Botanical Face Elixir

bottom of page