top of page

RINGBLOMMA
Calendula Officinalis

calendula-3777903_1920.jpg

Ringblomman är en art i familjen korgblommiga växter, Asteraceae, som ursprungligen kommer från medelhavsområdet. Den är en av de enklaste örterna att odla och en mångsidig medicinalväxt. 

Ringblommans vetenskapliga namn Calendula härstammar från latinets calens som betyder "den första dagen i varje månad"; ringblommor kan nämligen blomma varje månad året om i regioner med milda väderförhållanden. Artepitetet officinalis skvallrar om att ringblommor använts som medicinalväxt, vilket de också gjort i hundratals år, både för invärtes och utvärtes bruk. Ordet kommer av latinets officina, med grundbetydelsen "verkstad", men här med den speciella tillämpningen "apotek som tillverkar läkemedel". 

På vilket sätt är då ringblomma bra för huden? 

Ringblomma är en vårdande ingrediens som kan påskynda läkningsprocessen vid hudskador, delvis tack vare dess potenta flavonoider som har kraftigt antiinflammatoriska egenskaper. Flavonoider ger en anmärkningsvärd antioxidant verkan plus att de förhindrar och minskar inflammation. Andra bioaktiva ämnen som finns i denna vackra blomma och hjälper huden inkluderar karotenoider, hartser och steroler.

 

Extrakt från ringblommor har en mjukgörande egenskap och gör underverk för torr, narig och sprucken hud. Det hjälper även till att återställa hudens fuktbalans och förbättrar hudens lipidbarriär vilket är A och O för en sund och strålande hud. Dessutom antas det att ringblomsextrakt kan stimulera kollagenproduktionen och därmed förbättra hudens elasticitet och fasthet.

De ringblommor som vi köper in och gör extrakt av är ekologiskt certifierade.

Finns i: Botanical Face Elixir

bottom of page