top of page

ROSMARINEXTRAKT
Rosmarinus Officinalis Leaf Extract

rosemarin.jpg

Rosmarin är en art i familjen kransblommiga växter, Lamiaceae. Det är en städsegrön halvbuske som blir mellan en halv och två meter hög där den är vildväxande, framförallt i de torra och steniga områdena kring Medelhavet.

 

Det vetenskapliga namnet Rosmarinus härstammar från de latinska orden ros och marinus som tillsammans översätts till "havets dagg" medan artepitetet Officinalis skvallrar om rosmarins användning som medicinalväxt. Ordet kommer av latinets officina med grundbetydelsen "verkstad", men här med den speciella tillämpningen "apotek som tillverkar läkemedel". Redan de gamla grekerna och romarna använde rosmarin som medicinalväxt och Discorides skrev om växten i sitt verk De Materia Medica (en farmakopé om medicinalväxter och de läkemedel som kan erhållas från dem). Torkade rosmarinkvistar har även hittats i egyptiska gravar från 3000 f. Kr.

Rosmarinextrakt erhålls genom CO2-extraktion av roten. Denna metod innebär att man använder koldioxid i flytande form som lösningsmedel för att erhålla växtens fettlösliga beståndsdelar. Det här är en miljövänlig teknik helt utan utsläpp och föroreningar; genom en kombination av låg temperatur och högt tryck omvandlas koldioxid till vätska och blir ett säkert och effektivt lösningsmedel. Det möjliggör insamlandet av växtens alla aktiva och unika beståndsdelar, helt utan utan risk att brytas ned av värme, ljus och syre. När extraktionen är klar får koldioxiden återgå till sin naturliga gasform. CO2-extrakt innehåller de flesta av växtens ursprungliga beståndsdelar, inklusive vaxer, feta oljor och färgpigment. Det är därför som ett CO2-extrakts färg, doft och konsistens är mer intensiva än kallpressade oljors.

Rosemarinextrakt förlänger oljors hållbarhet på ett naturligt sätt tack vare sina naturliga och multifunktionella antioxidanta egenskaper, vilka är starkare än tokoferoler (naturlig E-vitamin).

På vilket sätt är då rosmarinextrakt bra för huden? 

Förutom att förhindra hudvårdsoljor från att härskna i förtid har detta extrakt även fördelar för huden såsom att lindra hudinflammation; det kan lugna akne, eksem och psoriasis. Dessutom skyddar rosemarinextrakt inte bara hudcellerna mot oxidation och inflammation utan också mot patogener.

Det rosmarinextrakt som vi köper in och använder i våra produkter är CO2-extraherat, ekologiskt certifierat och av högsta kvalitet.

Finns i: Botanical Face Elixir

bottom of page