top of page

SPETSGROBLAD
Plantago Lanceolata

rain-wet-plantain-lily-leaves-2438603_19

Spetsgroblad är en flerårig ört i familjen grobladsväxter, Plantaginaceae. Den pryder ofta vägkanter och gångstigar vilket med stor sannolikhet gav den dess anglosaxiska namn "waybread"; den kallas även "vägbrädd"/"vejbred" på skånska och danska.

 

Örten växer naturligt över stora delar av Europa och Asien där den har en gammal tradition som medicinalväxt. Namnet "groblad" syftar på det gamla bruket att lägga de friska bladen på sår så att dessa skulle läka eller gro samman.

Lacnunga (Botemedel) är en samling olika anglosaxiska medicinska texter och böner från 900-talet, skrivna främst på fornengelska och latin. I den förekommer spetsgroblad under namnet "wegbrade" eller "waybread" som en av de nio åberopade örterna i Nine Herb Charm (Nio Örters Trollformel) som var ett örtbaserat preparat med tillhörande trollformel, utformat för att skydda mot sjukdomar. Om spetsgroblad säger trollformeln:

Och du, Waybread, örters moder,

Öppen från öster, mäktigt inuti.

Över dig vagnar knarrade , över dig drottningar körde,

över dig brudar ropade , över dig tjurar frustade.

Du motstod dem alla, du strök dig mot dem.

Må du också motstå gift och infektion.

På vilket sätt är då spetsgroblad bra för huden? 

Spetsgroblad kan vara idealisk för personer som lider av akne och andra inflammatoriska hudåkommor då det är en lugnande ört; detta extrakt är ofta mycket lämpligare än starka antibakteriella medel, exfolierande ämnen eller hyperkoncentrerade och potentiellt irriterande eteriska oljor. Spetsgroblad är också närande och mjukgörande.

De spetsgroblad som vi köper in och gör extrakt av är ekologiskt certifierade.

Finns i: Botanical Face Elixir

bottom of page