top of page

SVARTKUMMINOLJA
Nigella Sativa Seed Oil

black-cumin-1386183_1920.jpg

Svartkummin är en ettårig växt i familjen ranunkelväxter, Ranunculaceae, med ursprung i sydvästra Asien. Det finns arkeologiska bevis för att odling av svartkummin går tillbaka tre årtusenden. I Egypten har man bland annat hittat svartkumminfrön i Tutankhamuns grav och de har också hittats i en hettisk kolv i Turkiet från cirka 2000 f. Kr. Svartkumminfrön och dess olja användes både kulinariskt, medicinskt och kosmetiskt, och det påstås att kungligheter som Cleopatra och Nefertiti använde oljan i sina skönhetsrutiner.

Profeten Mohammed sägs ha förkunnat att svartkumminfrön skulle kunna "bota allt utom döden". Svartkummin har i årtusenden använts som medicinalört för ett otal inflammationstillstånd och det har genomförts över 600 forskningsstudier på detta svarta lilla frö som i den arabiska världen kallas habbatul barakah, vilket betyder "välsignat frö'". 

Svartkumminolja erhålls genom att man kallpressar fröna.

På vilket sätt är då svartkumminolja bra för huden? 

Tack vare sina aktiva beståndsdelar, framförallt thymoquinone som ger oljan dess antibakteriella egenskaper, är svartkumminolja idealisk för inflammerad, känslig och irriterad hud. Enligt denna review från 2015 i Journal of Dermatology & Dermatologic Surgery minskade förekomsten av akne avsevärt efter två månader hos deltagare som applicerat en lotion bestående av 10% svartkumminolja. 

Svartkumminoljans kraftfulla antioxidanter bekämpar fria radikaler (som skadar hudcellerna genom oxidation). Oljan är även mycket närande då den är rik på essentiella fettsyror vilka hjälper till att bibehålla hudens lipidbarriär som i sin tur förhindrar i att huden torkar ut.

Den svartkumminolja som vi köper in och använder i våra produkter är kallpressad, ekologiskt certifierad och av högsta kvalitet.

Finns i: Botanical Face Elixir

bottom of page