top of page

TRANBÄRSFRÖOLJA
Vaccinium Macrocarpon Seed oil

cranberry.jpg

Tranbär är en art i familjen ljungväxter, Ericaceae. Ett äldre namn på tranbär är myrbär.


De nordamerikanska indianerna använde tranbär till en mängd saker och det var de som

introducerade tranbärets användbarhet för kolonisterna; de inte bara åt bären råa utan använde dem också i matlagning och i en dåtidens "energy bar" - 400 år innan någon visste vad en "super food" var! Denna "energy bar" kallades pemmican och var en blandning av torkat hjortkött, fett och tranbär som hade mosats till en smet. Blandningen formades sedan till en kaka och torkades i solen. Indianerna använde också tranbär för att färga sina mattor och filtar. De fann att tranbärsväxten hade värdefulla medicinska egenskaper och använde den både för att behandla sår (som grötomslag) och för att förhindra vissa sjukdomar. 

Bären är fulla av C-vitamin och de amerikanska valfångarna och sjöfararna tog förr i tiden med sig tranbär på sina resor för att undvika skörbjugg. 

Det är från de röda bärens frön som oljan pressas. 

På vilket sätt är då tranbärsfröolja bra för huden? 

Tranbärsfröolja innehåller en ansenlig dos omega-fettsyror vilket i sig inte är så speciellt när det kommer till vegetabiliska oljor; många av dem är fulla med dessa fettsyror. Det som gör tranbärsfröolja verkligen unik är att det är den enda vegetabiliska oljan som innehåller lika delar av de essentiella fettsyrorna omega 6 och omega 3. Denna unika näringsprofil gör (tillsammans med omega 9, resveratrol, fosfolipider och fytosteroler) detta till en enastående olja för mogen hud samt inflammatoriska tillstånd och aknebenägen hud.

Den tranbärsfröolja som vi köper in och använder i våra produkter är kallpressad, ekologiskt certifierad och av högsta kvalitet.

Finns i: Botanical Face Elixir

bottom of page